Acadèmia Planas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióAcadèmia Planas
Dades
Tipusacadèmia Modifica el valor a Wikidata
Història
Localització dels arxius
Governança corporativa
Seu

L'Acadèmia Planas va ser una escola privada al carrer de Begur núm. 47, dirigida pel mestre Joan Planas Salabert (Palafrugell, 19011978). Joan Planas havia donat classes l'Acadèmia Palafrugellense (cal senyor Sagrera) i a l'escola pública,[1] als locals de can Torres i de l'antiga escola dels Maristes. Als anys quaranta va obrir la seva acadèmia on s'impartia ensenyament elemental, comptabilitat, delineació i topografia. Amb ell varen treballar Maria Marquès, la seva esposa, i Pepita, la filla del matrimoni. L'acadèmia va funcionar fins als anys seixanta, quan el mestre Planas es va jubilar.[2]

Els seus exalumnes li van dedicar un homenatge i un llibret commemoratiu l'abril de 1995,[3] i se li va dedicar una plaça l'any 1998.[1] Aquest mateix record l'han rebut altres acadèmies, les quals van contribuir a millorar les perspectives de l'ensenyament a Palafrugell en una època de recursos molt migrats a l'escola pública.

El fons documental d'aquesta escola es conserva a l'Arxiu Municipal de Palafrugell.[4]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Mestre Joan Planas i Salabert, Plaça del». Ajuntament de Palafrugell. Arxivat de l'original el 2014-08-08. [Consulta: 6 agost 2014].
  2. Busquets, Joan. Ajuntament de Palafrugell, Diputació de Girona. L'ensenyament a Palafrugell, de desembre de 1993, p. 127 (Quaderns de Palafrugell). 
  3. Exalumnes de l'Acadèmia Planas. Quan érem petits... Trobada d'ex-alumnes de l'Acadèmia Planas, d'abril de 1995. 
  4. «Fons documentals de l'Arxiu Municipal de Palafrugell (dins de Fons Comercials i d'Empreses)». Ajuntament de Palafrugell. Arxivat de l'original el 2014-08-08. [Consulta: 6 agost 2014].